Uusi valo-ohjain Suonenjoen Q-Bariin Musatiimiltä

Suonenjoen Q-Bar on kyllä oma lukunsa Suomen yökerhokartalla, juuri sopivan kokoinen, siisti ja hyvällä valo- ja äänitekniikalla varustettu. Musatiimi nauttii kunniasta olla Q-Barin DJ-toimittaja. Sääli oli suuri kun ajan kuluessa jokin oli mennyt pahasti pieleen talon valo-ohjaimen kanssa, värejä ei saanut aikaan kuin muutaman ja liikkeitäkin oli varsin rajallisesti. Peilipalloille oli varmaan kaksi toimintoa jne… Eli jotain pitäisi tehdä valo-ohjaimen suhteen. En ikinä ole pitänyt MagicQ:sta joten ajattelinkin että parempi laittaa kerralla kunnon ohjelma sisään kuin jäädä huonon ja vaikeasti ohjelmoitavan ohjelmiston armoille.

Valitsin ohjelmistoksi Sunlite Suite 2004:sen. Ohjelma on vanha mutta hyvin ylläpidetty ja toimii kuin tankki, lisäksi sen kanssa voi käyttää ADJ:n DMX Buddyä joka on markkinoiden halvin USB-DMX-muunnin. Eikun Discolandin sivuille tilaamaan ADJ DMX Buddy 79€ edulliseen hintaan. Discoland on Musatiimin yhteistyökumppani pitkän ajan takaa ja suosittelemmekin kaikkia Uusimaalaisia lukijoitamme kääntymään heidän puoleensa niin suurissa kuin pienissä laitetarpeissa.

Musatiimin asennuksissa kaikki lähtee helppokäyttöisyydestä asiakasta kohtaan. Sunlite Suite ohjelmistolla tämä toteutuu helposti, valojen erikoisluonne vaati vain hieman säätöä asetuksien kanssa mutta lopulta päästiin käyttämään presettejä jotka nopeuttavat toimintaa huomattavasti. Ensimmäisenä laitettiin sisään eri laitteiden DMX-osoitteet. Valitettavasti osoitteet eivät olleet luettavissa vanhasta ohjelmistosta joten ne täytyi vakoilla laitteiden paneeleista. Ensimmäistä laitetta, Equinox Slender Beam CP:ta, ei löytynyt Sunlite Suiten kirjastosta joten se täytyi tehdä fixture editorilla.

DMX-osoitteista kävi selväksi että laitteet käyttävät 20-kanavan moodia mutta valitettavasti tämä tarkoittaisi sitä että yhteen laitteeseen olisi ohjelmoitava 6 liikkuvaa päätä siinä missä ohjelma tukee vain yhtä päätä per laite. Joten nerokasta DMX-osoitteiden uudelleen ryhmittelyä kehiin ja ongelma ratkesi. Ensimmäisenä tehtii dimmer/shutter-laite koko ryhmälle. Laite tehtiin kaksi-kanavaiseksi fixture editorissa eli niinkin yksinkertaisesti että laitteessa oli vain dimmer ja shutter kanavat. Sunlite suiten asetusten puolella kanvakohtaiseksi säädöksi laitettiin kaikkien koneiden vastaanotto-osoitteet. Eli kanavasta 1 tulikin 1+21+41+61 ja kanavasta 2 tuli 2+22+42+62.

Tämän jälkeen tehtiin heitin/värisäätö-laite. Pään 1 Pan ja tilt olivat kanavilla 3 ja 4 ja värisäätö kanavalla 5. Noh, Pan ja Tilt aloittivat eli niiden kanaviksi tuli laitteessa 1 ja 2 – värisäätö tuli kanavalle 3. Laitteen DMX-kartassa pan/tilt ja värisäätö toistuvat kolmen välein joten oli helppo tehdä yhdestä koneesta ryhmä, aloittaa kanavasta 3 ja laittaa kuusi laitetta putkeen ryhmän muodostamiseksi. Ensimmäinen ryhmä tuli välille 3-20, toinen välille 23-40 kolmas välille 43-60 ja neljäs välille 63-80. Asetuksien puolella piti käydä säätämässä värien kontrollit joka laitteeseen samaan tapaan kuin shutter ja dimmer kanavat. Neljän laitteen ohjaaminen onnistuu helposti viidestä ryhmästä joissa ensimmäisessä on strobot ja himmenin, toisessa laitteen yksi ohjaus ja värit kaikille laitteille ja lopuissa ryhmissä aina yhden laitteen liikkeet. Järjestely mahdollistaa laitteille eri liikkeet mutta saman värin, dimmerin ja shutterin asetuksen.

Seuraavaksi asennettiin ADJ Starburstit jotka onneksi löytyivät laitekirjastosta joten kanavien jne. etsintä hoitui varsin nopeasti. Laitteiden paneeleista joutui poistamaan melko paljon turhaa tavaraa sekä tekemään pikanäppäimet pyörimiselle taakse ja eteen kolmella eri nopeudella per suunta. Lisäksi tein pikanäppäimet strobotuksille ja blackoutille. Mutta loppujen lopuksi melko helppo juttu.

Viimeinen valoryhmä olivat BEAMZ-spotit jotka toimivat RGBWUA-ledeillä eli RGB-väriavaruus ylittyy ihan mukavasti. Näille ei valitettavasti löytynyt DMX-karttaa valmiiden valojen joukosta joten eikun Fixture editor auki ja manuaalin kanssa DMX-karttaa tekemään. DMX-kartat kuntoon ja asennus Sunlite suiteen, toimii. Tein pikanäppäimet kaikille puhtaille väreille jotta niitä pystyy helpommin ja loogisemmin yhdistämään. Ulkonäöllisistä syistä lisäsin ryhmään vielä ohjelman jolla spotit vilkkuivat 5sek sykleissä pareittain. Strobotuksessa lamput ovat 100% päällä, eli sykli kääntyy pois päältä.

Loppujen lopuksi tilanne oli se että näppäimistön ylin kirjainrivi hoiti moving headien liikkeet ja värit, keskimmäinen kirjainrivi hoiti peilipallojen pyörinnän ja värit ja alin rivi hoiti spottien värit. Numeronäppäimet oli tarkoitettu strobotuksille. Tarkoituksena on löytää numeronäppäimistöllinen näppäimistö jolloin strobotukset muuttuvat myös järkeviksi ja strobotukset voivat seurata kirjainrivejä eli ylin moving headit, keskimmäinen peilipallot ja alin spotit… Nolla poistaa strobon kaikista ryhmistä yhtä aikaa. Tällä saa varsin näppärän näköisiä nostoja aikaan kun malttaa hetken opetella ohjelmistoa. Toim. Huom. Jos oikein haluaa hifittää niin voi hommata RGB-näppäimistön ja ohjelmoida valo-ohjelmaa vastaavat värit näppäimistöön – käyttöliittymien aatelia.

Kaiken tämän päälle kirjoitin vielä käyttö- ja käynnistysoppaan. Musatiimi lähettää muitakin DJ:tä Suonenjoelle ja heidän tulee pystyä käyttämään valoja. Opas on kirjoitettu vaiheittain vähän turhankin selväsanaisesti mutta se toimii. On erittäin epätodennäköistä että kohtaa tilannetta jota ohje ei kävisi läpi jos pysyy ohjeen rajaamassa maastossa. Tämä mahdollistaa sen että ei-niin-teknologiataitoiset voivat myöskin käyttää valoja ja saada aikaan näyttäviä showta. Olen itse käyttänyt valoja nyt useaan otteeseen ja täytyy sanoa että ne ovat parhaimman näköiset ja helppokäyttöisimmät valot mitä on pitkään aikaan nähty.

Ehdottomasti paras juttu oli kuitenkin se että Q-bar päätyi myymään vanhan DMX-USB-palikan joka maksoi enemmän kuin DMX-Buddy. Näin Q-Bar jäi asennuksessa voitolle ja sai maakunnan parhaat valot itselleen. Ei hullumpi suoritus Musatiimiltä. Valoista on videota: